Kurt Barbé en zijn modellen. Deel 4 : Waar haalde hij de mosterd voor "zijn" parameters voor de tweede golf?

In Deel 1 hebben we reeds de voorspellingen besproken van Kurt Barbé voor de tweede golf, in Deel 3 werd de gebruikte modellering voor de tweede golf duidelijk. De waarde van de gebruikte parameters was toen nog niet helemaal duidelijk, vooral aangezien hij tot dan toe beweerde dat de fitting gedaan werd op basis van de reële data en de reële data tot dan toe niet toelieten om een tweede golf te fitten.

Nu blijkt dat Barbé de mosterd gewoon gehaald heeft bij de paper Modeling the early phase of the Belgian COVID-19 epidemic using a stochastic compartmental model and studying its implied future trajectories van o.a. Hens en het SIMID COVID-19 team. In het artikel van Het Laatste Nieuws werd hierop al gehint dat hij dit eigenlijk had gezien van andere modelbouwers:


De overeenkomst met de curve in die paper is iets te groot om toeval te zijn. Kurt Barbé heeft hoogstwaarschijnlijk gewoon een Gausscurve gefit op de curve van de nieuwe hospitalisaties in dit artikel,dit opgeschaald om de totale hospitalisaties te modelleren, de waarde van de amplitude van de Gausscurve voor totale hospitalisaties afgerond op 9000 en de bekomen Gausscurve gewoon opgeschoven in de tijd om aan te sluiten op het einde van de eerste golf.

Eventjes leentjebuur spelen bij de collega's

Het is wel sterk dat dit op HLN wordt omschreven als het nieuwe model "van Barbé" terwijl hij zijn model niet heeft gefit op reële data maar dit gewoon overgenomen heeft van collega's.

Comments

Popular posts from this blog

Wie doxte de gegevens van de familieleden van de Reuzegommers?

Sloop de Humo betaalmuur, geprogrammeerd door mongolen voor mongolen

Lees De Morgen gratis (Chrome)