Engineering with Eddy

Hierbij zou ik het graag hebben over de inzichten van een briljant man en burgerlijk ingenieur. Ik heb het genoegen gehad de heer Eddy van Thielen te ontmoeten op Twitter, met user account @X_pensive_wino. Eddy heeft een zeer indrukwekkende biografie: hij is geboren in de Walen (zeker niet in Vlaanderen tussen zelfverklaarde Vlamingen waar hij een hekel aan heeft), spreekt vlot zes talen, heeft twee of drie diploma's burgerlijk ingenieur (hij is zelf de tel kwijt), rijdt met een Ferrari, heeft een bedrijf met 200+ werknemers in Zwitserland, waar hij woont en de nationaliteit van verworven heeft. Naar eigen zeggen.

Zelf ingenieur zijnde, met helaas slechts één diploma, kan ik enkel opkijken naar Eddy als mijn persoonlijke goeroe en wil ik jullie verrijken met zijn kennis en ingenieursinzichten.

Een straaljager is gelijk een auto

Eddy de Zwitser (of beter zwetser) heeft naar eigen zeggen (minstens) twee diploma's burgerlijk ingenieur, 1. "micro-electronica en IT" en 2. "automotive"(?). Straaljagers zijn dus maar gelijk auto's en de software ervan is maar software. Hoe moeilijk kan het zijn?



Het waait altijd wel ergens

Gascentrales zijn vermoedelijk niet nodig om de lage capaciteitsfactor van windturbines op te vangen, "het waait wel altijd ergens hè". Frans is naar verluidt zijn moedertaal maar een accent aigu op "hé" correct plaatsen, is al wat moeilijk. Dit lijkt misschien wel een grappige uitlating van Eddy, maar eigenlijk is het om te huilen als je bedenkt dat Afrikanistiek gediplomeerde Tinne Van der Straeten er exact hetzelfde over denkt en ons een kabel van Denemarken naar hier met geschatte kostprijs rond het miljard euro wil aansmeren.



CFRP en GFRP zijn 100% recycleerbaar

Composietmaterialen zoals glasvezel- en koolstofvezelversterkte composietmaterialen voor windturbinebladen, racefietsen, racewagens en vliegtuigen kunnen gewoon gemalen worden en daarna gerecycleerd, voor de volle 100%. Aldus Eddy van Thielen in een discussie over end-of-life windturbinebladen.


Iedereen die een cursus composietmaterialen heeft gevolgd, weet dat het niet zo eenvoudig is en dat dit vaak gepaard gaat met verlies aan sterkte en kwaliteit. Een interessante paper kan hier gevonden worden. Eddy lijkt dit statement te doen omdat hij vermoedelijk ergens gelezen heeft over een bedrijfje dat beweert de bladen van windturbines in kleine stukken te versnijden die volgens het bedrijf kunnen gerecycleerd worden in bv. tuinmeubelen. Kernwoord is "kunnen", vermoedelijk bestaat er geen enkel bedrijf dat die verzaagde stukken commercieel gebruikt, is de technologie een subsidievehikel en eindigen de verzaagde stukken gewoon op een stortplaats.

Gascentrales zijn CO₂ neutraal

Wat Groen plant ter vervanging van de kerncentrales zijn helemaal GEEN vervuilende aardgascentrales! Wat denkt u wel? Het zijn biogascentrales, die "haast geen CO² uitstoten". Ik heb verder nog niet veel van koolstofmonoxide gekwadrateerd gehoord, wel van CO₂. 

Natuurlijk plant Groen wel degelijk centrales op aardgas en niet op biogas. Eddy lijkt gewoon misleid te zijn door het bestaan van biomassacentrales in Nederland. In Nederland is men trouwens het opstoken van hele bossen in biomassacentrales wat beu aan het worden, het is een controversieel topic.

Thermodynamica is een energiebron

Iedere ingenieur is vertrouwd met hernieuwbare energiebronnen zoals van zon, wind, water, geothermie, getijden, golven en... thermodynamica.


E = mc₂

Volgens Eddy moesten de experimenten met thoriumreactoren moesten worden stopgezet omdat er meer energie moest worden ingestoken dan eruit te krijgen is. E = mc₂. Of c in het kwadraat, wat maakt het ook uit? Belangrijkste is dat de energiedensiteit van splijtstoffen te laag is om de moeite waard te zijn.




Het is best dat u Eddy gelooft, want ook met kernfysica heeft hij een nauwe band. Indertijd stond hij aan de kinderkribbe van het internet met Robert Caillau en was hij IT leverancier bij het CERN. (Ik verzin dit niet, Eddy wel.)

Geen kernfusie in de zon

Lord Eddington was verkeerd in 1920 dat de energie van de zon voortkomt uit nucleaire reacties, Lord Eddy weet zeker dat dit verkeerd is in 2019. Ik vertrouw op de expertise die Lord Eddy opdeed bij het CERN.



Comments

Popular posts from this blog

Wie doxte de gegevens van de familieleden van de Reuzegommers?

Sloop de Humo betaalmuur, geprogrammeerd door mongolen voor mongolen

Lees De Morgen gratis (Chrome)