De Qatarese CO2 neutrale gascentrales

Wie herinnert zich die nog? Plots op 15 mei, exact 11 dagen voor de verkiezingen, gebeurt een groen mirakel. Zoals eerst bericht in de krant Dubbele Standaard (het propagandagazetje van Groen) en enkele andere kranten, alsook TV-zenders als de VRT, is er plots een oplossing voor de kernuitstap in zicht.

Een Luxemburgs, Qatarees of Luxemburgs-Qatarees bedrijf, naar gelang de bron, wil vier nieuwe gascentrales bouwen. De kernuitstap kan zonder problemen doorgaan en "de Belgische stroomvoorziening lijkt voor 20 jaar verzekerd", aldus Van Ranst Televisie.

"Hoeveel gaat dit de belastingbetaler kosten???", zou menig kritisch persoon zich afvragen. Gelukkig is er geen ruimte voor een kritische noot, blijkt dat Qatar geld teveel heeft en 2,5 miljard zelf zal betalen. "Jamaar, jamaar, gascentrales stoten CO2 uit en kerncentrales niet!!!", zou dezelfde kritische persoon uitroepen die tegen de groene omschakeling is. Weeral is ook hier in de persberichten al voorzien: er zal aan carbon capture and storage (=CCS) worden gedaan, er zal gekeken worden om de CO2 per schip terug naar Qatar te transporteren en daar terug in de grond te pompen. Er wordt zelfs opgemerkt dat de gascentrales een efficiëntie van 63% zullen hebben.

Nu ben ik normaal gezien niet echt een fan van complottheorieën allerhande, maar hierbij kunnen toch een aantal serieuze vragen gesteld worden. Men kan verwachten dat kranten toch één of meerdere wetenschapsjournalisten hebben die hier kritische opmerkingen bij geven. Niets van dit alles echter.

Ik moet zelf kritische opmerkingen geven op de facebook pagina's van o.a. de VRT en De Standaard dat:

  1. gascentrales enkel een efficiëntie halen van 63% indien er geen CCS aan verbonden is
  2. CO2 onder atmosferische druk bij koeling rechtstreeks overgaat van gas naar droogijs en vaste stoffen niet kunnen verpompt worden, wat het transport terug al zowat onmogelijk maakt
  3. dat de timing van dit nieuws wel wat verrassend is

Vanuit de gewone journalistiek komt immers geen enkele van deze opmerkingen aan bod. Uiteindelijk blijkt enkele weken na de verkiezingen dat "de Qatarese mystery investor" zich heeft teruggetrokken en komt er van de grootse plannen al evenveel terecht als van de met evenveel bombarie in de pers aangekondigde en lang verwachte groene golf bij de verkiezingen: niets. Een zeer vreemde episode in de Belgische energiegeschiedenis wordt hiermee afgesloten.




Comments

Popular posts from this blog

Wie doxte de gegevens van de familieleden van de Reuzegommers?

Sloop de Humo betaalmuur, geprogrammeerd door mongolen voor mongolen

Lees De Morgen gratis (Chrome)